ТУК ЩЕ СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ С НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ БОЛЕСТИ ПО РИБИТЕ,ТЯХНОТО РАЗПОЗНАВАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ

Dear visitors!

I wish to inform you that the site is constantly expanding, renewed and enriched.

If the information you are interested, do not find it today, search for it in a few days or just type in your personal space.
Thank you!

     За съжаление, няма акварист който не се е срещал с болести по рибите. Тук са описани симптомите на най-разпространените заболявания. Трябва да се отбележи, че симптомите на много заболявания си приличат, а може и рибата да е поразена от няколко заболявания. Затова поставянето на диагнозата е достатъчно сложно.

Ихтиофтириус (Ichthyophthirius, Ick, Ich, white spot)

Най-разпространеното заболяване. Върху рибите се появяват бели цисти с размер до 1 мм, понякога изглеждат като посипани с захар. Рибите се почесват в различни предмети. Често има е вторична бактериална инфекция. Всяка циста е гнездо на паразита Ichthyophthirius multifiliis, който след съзряване напуска тялото на рибата и в продължение на няколко часа образува около себе си капсула, в която клетките започват да се делят и търсят нов стопанин. Ако не намерят - загиват.

Жизнения цикъл на паразита е 7-10 дена при температура 21°C, а при температура 10°C - няколко седмици. Лекарствата унищожават свободно плуващите паразити. Обикновено цистите присъстват във всеки аквариум, но поразяват само слабите риби.

Лечението не е сложно, ако болестта не е напреднала. Може да се използват фирмените препарати за лечение на тази болест. Някои сомове или например ботията са чувствителни към тези препарати, затова трябва строго да се спазва инструкцията. Обикновено се използват следните препарати:

    Малахитово зелено- най-разпространения препарат за лечение на ich. Трябва да се мине пълен курс лечение - обикновено 7-10 дена. Това гарантира, че всички "съзрели и новоизлюпени" паразити са унищожени. В противен случай рибите може да се заразят отново след няколко дена. Препарата може да се използва няколко пъти, без странични ефекти(може да влияе на биофилтрацията).
    Антибиотици- не винаги са ефективни против паразитите.

    Друг начин е повишаването на температурата до 30-32°C , тогава свободно плуващите паразити умират. Добре е да се добави сол 1-3 г/л. Водата трябва да се аерира и сменя, тъй като при такава температура в нея има малко кислород. Метода е много ефективен и има малко странични ефекти.

Изпъкнали очи (Pop-eye)

Основен симптом на това заболяване е неестественото изпъкване на очите на рибите. Подобни признаци има и при туберкулозата. Тази болест се предизвиква от различни фактори - лошо качество на водата, бактериална инфекция. Обикновено болестта поразява 1-2 риби и те сами се излекуват след определено време. Ако внезапно много риби се окажат болни, трябва да се провери качеството на водата.
Лечението става с фирмени препарати за бактериални инфекции. Тъй като болестта рядко е заразна, то друг способ е изолацията на болните риби и наблюдението им.

Гъбична и бактериална инфекция (сапролегния, cotton-wool desease, fungus, загниване на плавниците, finrot)

Болестта се предизвиква от бактерии, такива като Aeromona, Pseudomonas. Причини за нея може да стане невнимателното боравене с рибите при превоз, при откъсване на плавниците от по-агресивни риби, лоши качества на водата. Първоначално плавниците изглеждат като слепени, след това върху тях се появява бял налеп и те се разрушават. Лечението става с фирмени препарати. Добавянето на сол във водата действа профилактично на живораждащите риби. При своевременно лечение плавниците израстват отново. Гъбичните заболявания се предизвикват от бактерии като Saprolegnia и Achlya. Спорите на тези бактерии винаги присъстват в аквариума, но здравите риби са имунизирани към тези заболявания. Само при благоприятна среда за развитие на тези спори, например стрес на рибите, лошо качество на водата, много гниещи органични вещества или физически повреди рибите заболяват. Гъбичките поразяват и хайвера на рибите.
Лечението става с един от фирмените препарати, метиленово синьо, малахитово зелено.

Хексамитоза (Hole-in-the-head)

При тази болест се образуват малки вдлъбнатини на тялото, особено на главата. Често тези язви са покрити със слой слуз. С времето тези броят им се увеличава, което води до смърт на рибите. Болестта се предизвиква от бактериите Hexamita. Болестта поразява цихлиди, дискуси, астронотуси, трихогастери. Точните причини за болестта не са известни, бактерията присъства винаги в аквариумната вода. Предполага се, че се дължи на неправилно хранене (недостатък на витамин С) и качеството на водата.

Обикновено за лечение се използват препарати, които се добавят в храната, съществуват и ред препарати за лечение.Тези препарати са много силни и ако имате малки риби в аквариума, те трябва да се отделят. Честата смяна на водата и балансираното хранене са добро профилактично

 

Воднянка (Dropsy)

Рибата изглежда като надута с настръхнали люспи. Болестта се предизвиква от различни бактерии и от нарушаване на обмяната на веществата, при риби отглеждани при лоши условия, но може да порази и 1-2 риби при оптимални условия. Подобна болест се наблюдава при африканските цихлиди и се нарича malawi bloat. Лечението става със специализирани препарати. За големи по размер риби, лекаря може да изтегли течността от рибата. Понякога се случва, след отделяне на рибата и отглеждане при оптимални условия, тя сама да се излекува.

Туберкулоза

Болестта се предизвиква от бактерии, такива като Mycobacterium и Nocardia. Рибата изглежда изтощена, често бива поразена от вторична бактериална или гъбична инфекция, очите са изпъкнали и на тялото и вътрешните органи се образуват язвички. Предполага се, че заразяването става чрез храната.
Лечението е изключително сложно и изисква скъпи препарати (съдържащи сулфафуразол и миноциклин), най-добре е да се отдели болната риба и да се умъртви безболезнено, ако след преместването в карантинен аквариум състоянието и не се е подобрило.

Много бактерии от рода Mycobacterium могат да се предават на хората, предизвиквайки редица заболявания на кожата. Избягвайте контакта с незащитена кожа, особено с открити ранички, използвайте ръкавици. След такова заболяване - обезателно дезинфекцирайте оборудването.

Язви по тялото на рибите

Болестта се предизвиква от бактериите Aeromonas . По тялото на рибите и вътрешните органи се появяват язви. Тези бактерии обикновено се намират в неголеми количества в аквариума и при лошо качество на водата рибите се разболяват, най-често поразени са златните рибки. Лекува се с фирмени препарати.

Оодиниум (Velvet desease)

Заболяването се предизвиква от паразита Оodinium. Тялото на рибата е покрито с жълто-сиви точки. Тези точки приличат на ихтиофтириус, но са по-малки по размер и рибата изглежда като посипана с прах. Рибата се почесва по различни предмети в аквариума, диша учестено. Понякога падат ивици кожа. Цикъла на паразита е аналогичен с този на ихтиофтириуса, но може да съществува доста по-дълго без приемник. Лечението е много трудно, ако паразитите са се проникнали във вътрешните органи на рибата. Болестта е заразна, затова най-добре е да се отделят болните риби.

Лечението става с един от фирмените препарати. Помага и увеличаване на температурата, което не убива паразитите, но съкращава цикъла на съзряване и времето, което могат да живеят без приемник.

В препаратите за лечение на тази болест влизат следните компоненти:

Акрифлавин (Acriflavin) - един от най-ефективните препарати за лечение. За повишаване на ефективността му се препоръчва повишаване на температурата и добавяне на сол. Не трябва да се използва продължително време, защото може да доведе до проблеми с размножаването.

Меден сулфат и други медни съединения - ефективни са против причинителите на болестта. Дозата е капка на 1 литър вода за 1% разтвор. Дозата трябва да се повтори след 3 дена. Филтрацията с активен въглен трябва да се изключи. След приключване на курса на лечение, водата може да се филтрира с активен въглен. Медта е отровна за рибите и ако вие забележите недостиг на кислород или други признаци на стрес, лечението трябва да се прекрати.

Вътрешни паразити

Червеи в тялото - това е заболяване, което може да бъде предизвикано от различни видове червеи, започвайки от най-малките, стигайки до червеи с дължина 1м при големите риби.
Признаци на болестта е издутия корем, затруднено плуване, понякога червеите се виждат от аналния отвор.

Тази болест се среща практически само при новите, внесени от чужбина риби.

Лечението е невъзможно. Не купувайте риби с такива симптоми.

Неправилно хранене

Симптомите зависят от типа хранене. Например, дефицита на белтък забавя ръста. По голямото количество мазнини и въглехидрати в храната водят до напълняване със всичките му последици- отслабване на имунитета към болестите.

Симптоми при отсъствие на някои витамини Витамин Симптоми Витамин А Забавяне на ръста, загуба на апетит, мътни очи, зачервяване при основата на плавниците. Витамин В1 (Тиамин) Забавяне на ръста, дистрофия, конвулсивни движения Витамин В2 (Рибофлавин) Проблеми със зрението - мътни или "налети с кръв" очи, рибата страни от светлината. Забавяне на ръста, анемия Витамин В6 Разстройство на нервната система-рибата безпричинно се дърпа, чеше се в околните предмети. Загуба на апетит, анемия. Витамин В12 Забавяне на ръста, загуба на апетит, анемия Витамин С Потъмняване на оцветяването, проблеми с кожата (язви, хексамитоза), мътни очи. Биотин, Фолиева киселина и други витамини от група В Забавяне на ръста, загуба на апетит, летаргия, разрушаване на плавниците.

За избягване на недостига на витамини, рибите трябва да се хранят с разнообразна храна, обезателно да се включва жива и замразена. Може да се добавят витамини в храната. Понякога витамините се добавят във водата, но усвоимостта им по този начин е съмнителна.

Много начинаещи акваристи отглеждат в един аквариум с различна диета - особено растителноядни с останалите. Това не трябва да се прави. Например, цихлидите от рода Трофеус имат много дълъг хранопреработвателен тракт, затова мазната, лесноусвояема храна като тубифекса предизвиква вътрешно възпаление.

Главния проблем е прехранването на рибите. Това води, от една страна, към преяждане, от друга, неизядената храна разваля водата, което води към влошаване на състоянието на рибите и болести. Някои риби, например златните, нямат чувство за ситост и се хранят непрекъснато.
Възрастните риби могат да бъдат на диета. При това те стават по-активни и с по-ярко оцветяване. Старайте се да давате на рибите толкова храна, колкото те могат да изядат за 3-5 минути.

Карантинен аквариум

За карантинен аквариум става всеки - не е нужно да е голям. Може да бъде и 10-20 литра. Никакъв грунд, растения или украшения. Филтрацията трябва да бъде главно механична. Аквариума се стерилизира след карантината. Осветление е нужно само за наблюдаване на рибите. Излишно ярката светлина трябва да се избягва, защото подтиска рибите. В аквариума трябва да се създадат укрития за рибите, на които те са нужни. Температурата на водата в карантинния аквариум трябва да е няколко градуса по-висока от тази в общия. Но я повишавайте постепенно - не трябва да се пуска рибата във вода, чиято температура е с няколко градуса по-висока. При карантина на нови риби не е нужно повишаване на температурата. Използвайте компресор за насищате на водата с кислород, ако филтъра не създава достатъчно циркулация. При слагане на нова риба в карантинния аквариум не изливайте водата от пликчето, с което сте донесли рибата. Първо изравнете водата в пликчето и аквариума. Сложете пликчето да плува за 10-15 мин в аквариума (ако е чисто разбира се). След това хванете рибата със сакче и я пуснете в аквариума, като се стараете да не пускате и боклуците.
Новата риба се държи в карантина около 2 седмици, като внимателно се наблюдава. Ако рибата е здрава, внимателно я преместете в основния аквариум.ечение на рибата трябва да я държите в карантинния аквариум в течение на целия курс на лечение плюс още няколко дена, за да се убедите, че е оздравяла.

След това е необходимо да се дезинфекцира целия карантинен аквариум, оборудването. Не разчитайте, че след изсъхването всички приносители на болести ще изчезнат.

Много бактерии, причиняващи туберкулоза на рибите (mycobacterium), могат да се предават на хората. Затова не бъркайте в аквариума, ако имате ранички по ръцете. Цателно дезинфекцирайте всичко след лечение.

Използване на лекарствата в аквариума

Най-добрия начин за лечение на болестите, това е профилактиката. Нормалните условия за рибите - чиста вода, непренаселен аквариум, оптимална температура и имунната система ще се справи сама с болестите.

Избягвайте лечение в общ аквариум - старайте се да използвате карантинен за тази цел.

ПРЕПАРАТИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ

Антибактериални препарати

Препарат Заболяване Доза Продължителност на лечението Хлортетрациклин (Chlortetracycline) Бактериални инфекции (гниене на плавниците, сапролегния, язви) 10-20 mg/l 5 дена, ако е необходимо, се повтаря Фуразолидон (Furazolidone) Бактериални инфекции (язви) 50-75 mg/kg тегло на рибата Добавя се в храната в продължение на 7-10 дена Неонова болест (среща се при малките неони и тетри) 20 mg/l 5 дена, ако е необходимо, се повтаря Канамицин сулфат (Kanamycin sulphate) Туберкулоза 12-13 mg/l Добавя се всеки ден, в течение на 5 дена, може да се наложи повторен курс с междинна подмяна на водата Метиленово синьо
(Methylen blue)
Гъбични заболявания и паразити. Използва се за обеззаразяване на хайвера. 2 mg/l Няколко дена, може да се наложи повторно лечение Нифурпиринол (Nifurpirinol) Бактериални инфекции (гниене на плавниците, сапролегния, язви) 0.1 - 0.2 mg/l Няколко дена, може да се наложи повторно лечение 2 mg/l 5-10 минутна вана, няколко пъти на ден Оксолинова киселина (Oxolinic acid) Бактериални инфекции (язви) 10 mg/kg тегло на рибата Добавя се в храната в продължение на 10 дена Окситетрациклин хидрохлорид (Oxytetracylin hydrochlorid) Бактериални инфекции (язви) 60-75 mg/kg тегло на рибата Добавя се в храната в продължение на 7-14 дена Бактериални инфекции (гниене на плавниците, сапролегния, язви) 20-100 mg/l 5 дена, ако е необходимо, се повтаря Феноксиетанол (Phenoxyethanol) Гниене на плавниците, сапролегния 100 mg/l 7 дена Сулфадимидин (Sulphadimidine) Бактериални инфекции (язви) 200 mg/kg тегло на рибата Добавя се в храната в продължение на 14 дена

Антибиотици, такива като ампицилин, пеницилин и еритромицин са неефективни за лечение на аквариумни болести, освен това първите два са неразтворими във вода. Използването на препарати, които ги съдържат е безмислено.


Препарати срещу външни инфекции

Препарат Заболяване Доза Продължителност на лечението Меден сулфат Паразити по кожата и хрилете 0.15-0.3 mg/l Продължителността може да стигне 3-4 седмици Формалин (37-40%) Паразити по кожата и хрилете 15-20 mg/l Няколко дена 200 mg/l 30-60 мин вана, може да се наложи няколко пъти Малахитово зелено Гъбични заболявания, външни паразити, оодинум 0.1-0.2 mg/l Няколко дена, ако се налага се повтаря 1-2 mg/l 1 час вана, може да се наложи няколко пъти Малахитово зелено с формалин Паразити по кожата и хрилете 0.1-0.2 mg/l - зелено и 25 mg/l формалин Няколко дена, ако се налага се повтаря Метрифонат (metriphonate) Паразити по кожата и хрилете 0.25-0.4 mg/l 7-10 дена, може да се наложи повторно лечение Сол Добавя са при живораждащите риби 1 g/l Постоянно За намаляване на токсичността на нитритите и при физически увреждания(рани) 3 g/l Постоянно За контрол на хидрите 3-5 g/l 5-7 дена Допълнително лечение при язвени заболявания при златните и други студеноводни риби. 10 g/l Първоначално постепенно, след това постоянно За премахване на червеите, паразитиращи на кожата на студеноводните и златните риби. 20-30 g/l Кратки вани от 15-30 мин

Странични ефекти от използването на препаратите

Някои препарати оказват отрицателно влияние на бактериите в аквариума. Затова лечението с тези препарати трябва да става в карантинен аквариум или да се извади пълнителя на биофилтъра и да се държи отделно в аквариум с интензивна аерация.

Препарат Концентрация Ефект Меден сулфат 0.3-0.5 mg/l Подтиска нитратния цикъл в морска вода. Практически не оказва влияние в прясна вода. Хлортетрациклин (Chlortetracycline) 10 mg/l Подтиска нитратния цикъл в прясна вода Малахитово зелено 0.1-0.5 mg/l Може да оказва отрицателен ефект на нитратния цикъл. С малахитовото зелено трябва много да се внимава да не попада върху кожата. В много страни това лекарство е забранено, тъй като е карценогенно. Формалин 15-25 mg/l Подтиска нитратния цикъл в прясна вода Метиленово синьо 1-8 mg/l Разрушава нитратния цикъл. Окситетрациклин (Oxytetracycline) 50 mg/l Подтиска нитратния цикъл в прясна вода Акрифлавин (Acriflavin) Продължителното му използване може да доведе до проблеми при размножаването при някои риби.


Лекарствени препарати на различни фирми

Показани са препарати, произвеждани от различни фирми за лечение на различни заболявания. Винаги следвайте указанията на производителя на лекарството.


(www.tetra.de,www.tetra-fish.com) GoldOomed Широк спектър заболявания, поразяващи златните рибки Препарата не съдържа антибиотици и е предназначен само за студеноводни риби Seachem (www.seachem.com ) AquaZone Външни паразити в пресноводни и морски аквариуми. За лечение на Cryptocaryon, Ick Cupramin Меден сулфат за лечение на различни заболявания ParaGuard За лечение на паразити и гъбични заболявания Aquatronics Acriflavin Plus За лечение на гъбични заболявания. Течен препарат само за пресноводни аквариуми. Съдържа - acriflavin, sulfamethazine, сол, малахитово зелено. Ampicillex Антигъбично/антибактериално лекарство за лечение на инфекциозни заболявания на очите, Mouth Rot (гниене в областта на устата, предизвикано от Flexobactria), изпъкнали очи, Columnaris, гъбични заболявания. Капсули, съдържащи разтворим във вода Ampicillin Trihydrate. Bettamax Антибиотик за лечение на заболявания, водещи до загуба на апетит, изтощение на рибите, повреждане на опашката и плавниците, бактериални и гъбични заболявания. Само за пресноводни аквариуми. Капсули, съдържащи Nitrofurazone, метиленово синьо, витамини, RVP, сол и сулфати - methazine, diazine, merazine Clear-Ich За лечение на Ick Течен препарат съдържащ Quinine Monohydrochloride, gentian Violet, сол Disco-Worm За контрол на вътрешни паразити Течен препарат Dip-A-Way Дезинфекция на пресноводни и морски риби, използва се за вани при различни паразитни и гъбични заболявания Течен препарат съдържащ merbromin, сода Dyacide Пестицид за контрол на вътрешни паразити Течен препарат съдържащ Dimethyl (2,2,2,-trichloro-1-hydroxyethyl) Phosphate Flukes Control За контрол на външни паразити Само за пресноводен аквариум. Течен препарат съдържащ калиев перманганат Greenex За контрол на външни паразити Само за морски аквариуми. Течен препарат съдържащ малахитово зелено и quinine hydrochloride Formalite I За контрол на външни паразити - cryptocarion, oodinium, ick За пресноводни и морски аквариуми. Течен препарат съдържащ формалдехид, меден сулфат и малахитово зелено. Formalite II За контрол на външни паразити Furacyn Антибиотик за лечение на бактериални инфекции, язви. За пресноводни и морски аквариуми. Капсулите съдържащ nitrofurazone Hex-A-Mit За лечение на Ick и заболевания на скаларии и цихлиди. За пресноводни и морски аквариуми. Специален препарат за скаларии, дискуси, тетри, сомчета-коридорас и др. Kanacyn Антибиотик за лечение на бактериални инфекции(червени язви и подутини около плавниците), изпъкнали люспи, вътрешни инфекции Капсули за пресноводни и морски аквариуми. Methylblu Анти-гъбичен препарат за лечение на различни гъбични и бактериални заболявания, гниене на плавниците. Капсули за пресноводни и морски аквариуми. Myacin Антибиотик за лечение на гъбични и бактериални заболявания, гниене на плавниците, помътняване на очите. Капсули за пресноводни и морски аквариуми. Капсулите съдържат еритромицина. Neomycin Антибиотик за лечение на гъбични и бактериални заболявания, гниене на тялото и плавниците, заболявания по трихогастерите. Капсули за пресноводни и морски аквариуми. Nitrofura-G Антибиотик за лечение на гъбични и бактериални заболявания, гниене на тялото и плавниците, заболявания по златните рибки. За пресноводни аквариуми с златни рибки. Капсулите съдържат метиленово синьо. Paraform За контрол на външни паразити - oodinium, ick, cryptocarion. Течен препарат Paragon За лечение на hexamita, външни червеи-паразити, ick, гъбични инфекции Прах за пресноводни и морски аквариуми. Особено е ефективен за лечение на живораждащи риби, дискуси, астронотуси и други южно-американски риби Paragon II За лечение на hexamita (Hole-in-the-head), заболявания на плавателния мехур, ick и вторични инфекции Прах за пресноводни и морски аквариуми. Penicillin Антибиотик за лечение на помътнели и изпъкнали очи, гниене на плавниците, заболявания на хрилете и гъбични инфекции Капсули за пресноводни и морски аквариуми. Pipzine За лечение на язви, заболявания при трихогастерите, загуба на тегло, изтощение, паразити от неизвестен вид Капсули за пресноводни и морски аквариуми. Quinsulex За лечение на гъбични инфекции, ick Капсули за пресноводни и морски аквариуми. Shim Control Специални дискове, които отделят във водата медни препарати за контрол на ick, oodinium За пресноводни и морски аквариуми. Всеки диск е ефективен в течение на 1-2 седмици Spectrogram Антибиотик за лечение на hemorrhage, white body slim (тялото на рибата е покрито с бял налеп), фурукулезис, гъбични инфекции, columnaris Капсули за пресноводни и морски аквариуми. Super Ick Plus За лечение на ick Течност само за пресноводен аквариум. Не трябва да се използва при някои видове риби (някои сомове, botia)
Съдържа малахитово зелено и quinine
Super Sulfa Препарат за лечение на гъбични и бактериални инфекции Капсули за пресноводни и морски аквариуми. Tetracyclin Антибиотик за лечение на гъбични и бактериални инфекции, зачервени хриле, заболявания при живораждащите риби, dropsy и columnaris Капсули само са пресноводен аквариум. Препарат за живораждащи и златни рибки Wound Control За предотвратяване на инфекции на рани За пресноводен и морски аквариум
Течен препарат съдържащ merbromin
Aquarium Pharmaceutical (www.aquariumpharm.com) E.M. TabletsTM За лечение на гъбични заболявания на устата, помътняване на очите, hemorrhagic septicemia (по тялото на рибата се виждат кръвоносните съдове) Капсули за пресноводни и морски аквариуми. Fungus CureTM За лечение на гъбични и бактериални инфекции на устата, очите и плавниците Капсули само за пресноводни аквариуми, съдържащи neutroflavine и Victoria green B. Furan-2TM За лечение на фурункулезис (aeromonas), заболявания на хрилете, гниене на плавниците Капсули за пресноводни и морски аквариуми. General CureTM За лечение на заболявания от паразити - oodinium, hole-in-the-head heximita Капсули, съдържащи меден сулфат, трихлорфон и метронизадол Liquid Fungus CureTM За лечение на сапролегния Течен препарат Liquid Super Ick CureTM За лечение на ick Течен препарат MelaFixTM Препарат за лечение на бактериални заболявания, за ускоряване заздравяването на рани Течен препарат, съдържащ съставки от листа на чаено дърво (melaleuca). Nala-GramTM За лечение на грам-отрицателни инфекции - заболявания по неоните, malawi bloat , hemorrhagic septicemia Капсули. Super Ick Cure CapsulesTM За лечение на ick Капсули за пресноводен аквариум T.C. CapsulesTM За лечение на бактериални инфекции на устата, плавниците, заболявания на хрилете Капсули за пресноводни и морски аквариуми. Triple Sulfa CapsulesTM За контрол на cotton desease (тялото е покрито с гъбички, подобни на вата, гниене на плавниците, фурукулезис, помътняване на очите Капсули за пресноводни и морски аквариуми., съдържащи sulfamethazine, sulfacetamide и sulfathiazole. Aquarium products Clout За лечение на външни паразити - ick, хидра, различни червеи (anchor worms, leeches), планарии, flukes, Hexamita (Hole-in-the-head, trichodina Таблетки за пресноводен и морски аквариум
(много силно лекарство, за много малки риби е смъртоносно)
Aquari-Sol За лечение на ick, гъбични и бактериални инфекции Течен препарат за пресноводен аквариум Fluke-Tab За лечение на външни паразити - плоски червеи Таблетки за пресноводен и морски аквариум Furanace За лечение на бактериални инфекции, гъбични заболявания (cotton-wool, гъбични заболявания на устата) Таблетки Quick Cure За лечение на ick. Течен препарат за пресноводен аквариум Mardel MarOxy За лечение на гъбични и бактериални инфекции Течен препарат в два варианта - за пресноводен и за морски аквариум. Maracyn За лечение на гъбични и бактериални инфекции, предизвикани от грам-положителни бактерии - гниене на плавниците, изпъкнали очи, инфекции на хрилете Анитиботик на таблетки, съдържащи витамин В-комплекс. Maracyn-Two Антибиотик с широк спектър за лечение на гъбични и бактериални инфекции, предизвикани от грам-положителни бактерии - гниене на плавниците, изпъкнали очи, инфекции на хрилете, неонова болест, dropsy Таблетки за пресноводни и морски аквариуми CopperSafe За лечение на ick, trichodina, червеи Течен препарат Tetracyclin Грам-отрицателен антибиотик с широк спектър за лечение на гъбични и бактериални инфекции Таблетки за пресноводен аквариум TriSulfa Антибиотик за грам-отрицателни и грам-положителни инфекции Таблетки за пресноводен аквариум Maracide За лечение на болести, предизвикани от ick, trichodina. Течен препарат Sera (www.sera.de) Sera Activant Комбинация от витамини и микроелементи Повишава съпротивителните сили на рибите Sera Baktopur За лечение на гъбични и бактериални инфекции Течен препарат за пресноводен и морски аквариум Sera Baktopur Direct За лечение на гъбични и бактериални инфекции, язви Подтиска биофилтрацията Sera Costapur Използва се за лечение на заболявания, предизвикани от паразити - ick, trichodina Течен препарат за пресноводен и морски аквариум Sera Ectopur Сол за помощ при лечението на различни паразитни и бактериални заболявания Специално добавени компоненти отделят кислород за дълъг период от време. Sera Fishtamin Мултивитамини за рибите Повишава съпротивляемостта на рибите към заболявания и стрес. Добавя се в храната и водата. Sera mycopur За лечение на гъбични заболявания (сапролегния) Подтиска биофилтрацията Sera Oodinopur За лечение на oodinium За пресноводни и морски аквариуми. Sera Schneckopur За борба с хидрата, охлюви и т.н. Да се наблюдава състоянието на рибите (да не се използва при малки риби)

Използуване на лекарствата в аквариума

Много лекарства и антибиотици се неутрализират от органичните вещества в аквариума. Затова, преди да се сложи лекарството в общия аквариум се прави голяма смяна на водата, до50%. За същата цел се използва филтрация с активиран въглен във филтъра. Не забравяйте при лечението да го извадите - той поглъща много от лекарствата. Изключете UV-стерилизатора и озоновия филтър. Ако не сте сигурни как ще повлияе лекарството на биофилтрацията във външния филтър, извадете пълнителите му (гъба, керамика и т.н.) и ги преместете в отделен съд, желателно с аерация.

Курса с антибиотици трябва да се завърши до край, даже ако симптомите на заболяването са изчезнали. В противен случай, болестта може да остане неизлекувана, да протече в скрита форма и да израсте култура микрорганизми, устойчиви към дадения препарат. Не лекувайте "за всеки случай" с половин доза. Много лекарства, особено антибиотиците имат срок на годност. Винаги проверявайте срока на годност. Не смесвайте различни лекарства.


ЕВТАНАЗИЯ

Доста често опитите за лечение на рибите не водят до успех. При тези случаи се предпочита да се прибегне до евтаназия на рибата, или "хуманно безболезнено умъртвяване".


Изхвърляне в тоалетната
Изхвърлянето в тоалетната е най-разпространения, истински народен метод и се състои в изхвърляне на рибата в тоалетната. Това не е убийство, а прехвърляне на грижите за рибата от аквариста към Провидението. Метода е приложим и за насекоми, членестоноги и дребни млекопитаещи. Замразяване Ако сте прекалено голям естет за ползване на метода с тоалетната, можете да опитате да убиете вашата риба чрез замразяване. Както е известно, смъртта от студ не е много болезнена. От друга страна не е известно какви усещания ще има рибата. И все пак този метод може да се препоръча като един от най-хуманните и лесно приложим в домашно условия - рибата се премества в неголям съд с вода от аквариума, след това съда се слага във фризера и се затваря вратата.През зимата може да се мине и без хладилник.


Декапитация

Метод за сурови хора. В превод от латински decapitatio се превежда като "лишаване от глава". Рибата се слага на равна повърхност, взима се остър нож и с плавно, бързо движение се отрязва/откъсва главата по линията зад хрилете. Веднага след прекъсването на гръбначния мозък рибата не е в състояние да чувства болка. Ударна техника

За още по сурови хора. Метод е следния: взима се рибата, завива се в парче плат и със сила се удря в нещо твърдо...
Много едрите риби (кои) може със всичка сила да ги ударите с чук по главата между очите.

Този метод има едно достойнство: смъртта е много бърза. Това е по-хуманно от хвърлянето на рибата в тоалетната.


Химическа евтаназия

Сода

Същността на метода е в създаване на аналог на газова камера - рибата заспива от повишена концентрация на СО2 във водата. Слагат се няколко лъжички обикновена сода за хляб в съда с рибата. Съда трябва да е херметично затворен.


Спирт

Рибата се слага в 20% разтвор на спирт. Може просто да се сипе водка, на който не му е жал за нея. Смъртта е безболезнена. Пък и да умираш така е къде по приятно от това да умираш от цироза. Барбитурати

Това е тържество на хуманизма. Може да се използва който и да е препарат от тази група, например натриев пентобарбитал в дозировка, превишаваща 60 мг/кг тегло. Въвежда се интраабдоминално. За непросветените: взима се спринцовка и се впръсква в корема.


Скриване на уликите
След като погубим с един от по-горните методи рибата, имаме рибен труп. Какво да го правим?
Едрата риба може да се сготви и изяде. Астронотосите ги ядат с голямо удоволствие в Южна Америка, а гиганските гурами - те първоначално са били чисто промишлени риби. Дребната риба може да се изхвърли в тоалетната или смело да се изхвърли на боклука. Само я загърнете с вестник, за да не шокирате околните с тържеството на вашия хуманизъм.


Work From Home With SBI!